INTERIOR MAGAZINE ISSUE 17

Comment

INTERIOR MAGAZINE ISSUE 17

We are delighted to be in Interior Magazine once again!

This time the Cavendish Clinic MRI Room featured within the magazine...

Finishes, Feature wall and Lightbox designed by us (MMID) with a little help from the team at Acept Australia and Autex.

An interpretation of a contemporary pacific design is found arount the walls in soft shades of green to ensure a feeling of calmness is kept within the space. Traditionally a sterile and daunting environment, the MRI was a space we wanted to ensure patients felt relaxed and at ease. A ceiling mounted light box that not only takes the patient on a journey to the "pacific" but also the staff who operate the MRI Machine. - Tash and Kylie, Designers MMID

 

 

 

Comment

Comment

URBIS ISSUE 82

Custom-made stools by Catherine David Designs

 

Tash McIntosh Moorman and Raoul McIntosh haven’t gone far in life – geographically, at least. Their home, a 1920s’ bungalow in Auckland’s Northcote Point, is over the back fence from the house in which McIntosh, 43, grew up. It’s also just a few minutes’ drive from the school the couple, who have been together for 26 years, attended in their teens.

 

The colour scheme of the living room and kitchen was inspired by the Greg Natale rug on the floor.

But step inside the house and it doesn’t look much like a suburban New Zealand home. “It has a bit of a glam-y, rock ‘n’ roll feel,” says McIntosh Moorman. She’s right; while elements of the décor, envisioned by the interior designer, are art deco-esque, other parts have a Moroccon ’70s’ or a Los Angeles’ luxe vibe. Together, they converge to create an interior full of sheen, print, pelts and gilt, roughed up with taxidermy, black accents and skulls.

“It’s an extreme version of my ‘look’,” says the 42-year-old owner of McIntosh Moorman Interior Design. “I’m a really textural designer. I love hides and a little bit of glamour: velvet, silk, leather and fur.”

 

Outdoor ottomans from Domo and throws from Citta design brighten an outdoor area

The designer and her husband, who share the home with their teenaged daughter, purchased the dwelling four years ago. It was in almost-original condition, thanks to the fact that it had remained in the hands of one family since it was built in 1927. There was an outhouse at the back of the large garden, a tiny bathroom inside and a small kitchen that had been installed in the 1940s. The carpet was moth-eaten and the ceiling beams were tobacco-stained. In the garden, fireplaces, a bath-tub and other detritus had been piled up and left to rust.

 

The pergola at the back of the house was built by the home-owner over a weekend. The outdoor chairs are from Kartell

“The property had been on the market for a year and the owners wouldn’t sell to anyone,” McIntosh Moorman explains. “In the end, I wrote them a letter, saying we wouldn’t rip the house down and that it would be a family home and that worked.”

 

The pool area was the last part of the home to be completed. Towels by Citta design.

Minimal work was carried out on the house before the family moved in – wallpaper was removed, the front of the house was replastered, it was rewired and a proper bathroom was created – and then they lived in it, as it was, for a year. “Because we had to live in it for a year before we could afford to renovate, I became really inspired by the originality of the house,” says McIntosh Moorman. “It became about embracing its heritage rather than doing a great, big, modern renovation.” So, when phase two started in 2012, parts of the original architecture, such as the ceilings and architraves, were maintained. Any new joinery had to be wooden (to match the existing parts of the house) when a new kitchen and dining area was installed with floor-to-ceiling windows out to a new deck. And the interiors in the 160m², three-bedroomed home were conceived to match the house’s epoch too.

 

The silk bedspread in the master bedroom is from Pottery Barn

“It was time to furnish in keeping with what we thought the house deserved so we bought everything new,” says McIntosh Moorman. A 1920s-style, patterned Greg Natale rug was the starting point in the living room and has been complemented with a Mid Century Design chandelier, and a table and a couch from David Shaw. A Cole & Son art-deco wallpaper in the dining nook came from Icon Textiles.

 

A corner in the master bedroom.

The kitchen was completely reinvented and reoriented to look out onto the garden and pool. It manages to be as luxe as is the rest of the house, which isn’t easy in the most practical room in the house. “I wanted it to be about texture – tile, glass handles, Alba marble,” says McIntosh Moorman. “For the kitchen stools, I wanted something I wouldn’t see in everybody else’s kitchen. I wanted it to connect the kitchen with the living room. So, I contacted Catherine David Designs in Auckland [to custom-make high stools for the kitchen island]. Now everybody gathers there, at the island.”

 

The two bathrooms are monochromatic and expertly lit

The bathrooms are glamorous too, despite their utilitarian role. “I decided that I didn’t want them to be like anyone else’s bathrooms,” says McIntosh Moorman, who along with her three staff, works on residential and commercial projects from an office at the front of the garden. “It went back to the spaces having a heritage swing: a modern take on that 1920s’ feel. It’s all about it looking old but new.” That meant wallpaper in the bigger bathroom, which, in turn, meant having to devise a way to make it impervious to moisture (a Resene sealer did the trick).

 

The family who originally built the house in 1927 have been the only occupants up until it was purchased four years ago by McIntosh Moorman

In the master bedroom, Cole & Son wallpaper gives the room a touch of femininity, as do original leadlight windows with coloured glass. “It’s a southern room and a big room and I wanted it to be decorative, so we decided to keep it warm and pretty,” says McIntosh Moorman, who layered the bed with fabrics and textures in yellows and grey.

The impressive plantation-style garden and pool area was the most recent part of the renovation to be completed. “We’re very slow at the stuff that we do because everything is so carefully selected,” says McIntosh Moorman.” That’s true of the projects I do as well; I won’t buy for the sake of buying.”

The planting and landscaping is the sole purview of McIntosh, who has a painting business.

“My husband loves gardening and he spends endless weekends out there,” says McIntosh Moorman. “The cabbage tree is the only original piece left in the garden and we kept it because it was part of the history of the home. We’ve slowly planted. We saved and put the pool in.

“We both love what we’ve got here,” adds McIntosh Moorman. “It has endless potential; the views are incredible from our bedroom but, from the roof, they are amazing. Long term, we’d like to add another storey and perhaps create some garaging across the front of the section. But, at this point, it’s very comfortable.”

Photography by Samuel Hartnett

Comment

Comment

KITCHEN REPORT

Everyone can appreciate the value in a fabulously designed kitchen but what makes the difference between a kitchen that you think is nice and a kitchen that screams WOW!!!

DETAILS…… we believe it’s the details that make a difference. A well designed kitchen will have awesome storage, perfect working spaces, a well planned out pantry and easy access to every area of the kitchen regardless of how many people are try to squeeze in, but in order to get all of this and make it look amazing you have to plan the details.

 

A clever choice of handles…….. or none at all, a feature tap that is both functional and sculpture like, a cabinetry colour that melts the kitchen into the surrounding rooms and the clever choice of bench top that makes you want to party in the kitchen are all great starts but the final star is always the splash back. Even the most boring white kitchen with a white composite bench top can be brought to life with a special splashback.

Splash backs don’t have to be limited to coloured glass. On a whole most kitchens that are currently being manufactured are finished with a particle glass splash back… But this doesn’t mean it has to be boring. With the clever use of texture/wallpaper you can add a completely different take on the “ Glass Splash back”.

A past project that we completed in Ponsonby is a testament to this. MMiD took a standard white kitchen and added a Neisha Crosland wallpaper behind glass. This provided the practicality of the versatile white kitchen and added a massive WOW factor with the splash back. This splash back become a talking point of the kitchen and is admired by all that visit.

Comment

Comment

FRANKLIN ROAD VILLA RENOVATION

Sometimes stopping and going back over past works reminds you of great projects from times gone by.….

I believe that this project was a great success considering the challenges that were set for MMiD around renovating this home. Extremely budget conscience, the owners wanted to ensure that the house was renovated to a standard that meant both style and budget.
MMiD set about ensuring that this balance was kept throughout the entire project but focused mainly on the kitchen as the main design element of the renovation. Initially the kitchen plan had an inland and the cabinetry around the outer walls of the room which included the sink as there is an amazing view of the sky tower through the Eastern windows. With this fabulous city view in mind we put forward an idea to use the dining table in place of the island, this meant that the view was captured from this central table area regardless of how it was being used….. As a sitting chatting area or for formal dining. 

The use of texture was cleverly used with a mix of wood and lacquer and composite stone and glass were used for practicality, with the textures being mixed in the different areas. The existing dining table was used in the overall scheme with the top replaced from glass to wood to mix the kitchen cabinetry elements through to this area.

Due to the elimination of the central island MMiD had to ensure that we still had a good amount of storage in the overall plan.  The opposite wall in the dining room was used for more cabinetry and as a display area for the clients ceramic art. MMiD decided using the same core textural elements on this cabinetry was important but changed the use of where they were placed. Lacquer being used on the base cabinets instead of the top and wood on the top instead of the base.  This ensure there was cohesion with it all looking to mixy matchy.

The outcome…. Something that we are truly proud of considering the challanges that we faced…… We think its amazing what can be achieved with good design and fabulous clients.

Tx

Before MMiD was commisssioned for renovation

Comment

Comment

RUSSELL MCVEAGH AUCKLAND OFFICE – FINALIST IN 2014 BEST AWARDS

We are delighted to share with you all that the Russell McVeagh office is 1 out of 10 finalists in this years 2014 Best Awards – Office and work place environments.We are over the moon with this significant achievement, As always the calibre of work entered into these awards is extremely high and to be up there with some of the best Design Firms, we are buzzing!

The winners will be announced on October 10, 2014.

To find out more check out the Best Awards website or to view more on our entry and who we are up against click here.

Thank you to all of our suppliers and tradesmen! You all know who you are and we couldn’t have done this without you and your support!!!!!

Photos taken by Simon Devitt.

Comment

Comment

Swanson Medical Centre

MMID were set the challenge of giving the humble medical centre a makeover that would last the test of time (Nothing tooo Flashy….), given the fact that the current fitout had lasted 21 years. We wanted to ensure the Swanson community felt at home within the four walls of the Swanson Medical Centre. The furniture needed to be comfortable yet practical, Fun but durable.

scan-113.jpg

We used Avant-garde by Irvines Flooring, Oak for the reception Desk, Tables and Stools. The New brandy Chair by Andreu World from UFL upholstered in a mix of coloured wool: In-style Chass and Blazer by Textilia. The Ottomans were Custom made by MMID upholstered in James Dunlop Beach towel, These were designed for the children’s play area and can double up as foot stools when needed.

We wanted to create a sense of friendliness, and not make the reception area to clinical. The center used to have bench seats so we replaced these with a Chester sofa from Finewood upholstered in Mac+ Sketch from Textilia. Keeping in mind that when your sick you want the comforts from home. The Blinds in the reception wethought added a bit of life to the rooms, Tree house by Textilia was also used in the doctors consult rooms and nurses bay.

The Doctors consult rooms were kept minimal except the examination beds, For Dr Wiki we used bright Magenta and Dr Mike we used Aqua blue principal plus Vinyl by In-style from Textilia.

The before:

Comment

Comment

MMID TAKE ON SYDNEY

The beauty of paint and Wallpaper never ceases to amaze me…MMiD were recently lucky enough to be invited to do a small project to a terrace home in Annandale, a suburb inner west of Sydney.Our quest was to transform rooms that had been painted but needed that little bit more, Our solution to this was a fresh coat of paint and feature wallpapers “Also known as the Tashy special”.  The owners initial reaction to wallpaper was that she loved the light and airiness of the rooms and didnt want to rob them of the natural light that existed. With this in mind we set about trying to find the perfect wallpapers..

The Lounge

The owners passion for all things monochromatic lead to Osborne and Little’s Chinese Dragon wallpaper from Seneca.

This ensured a simple palette remains but it gave the room the required drama.  The wallpaper was hung on a small wall at the end of the lounge so when you look through from the front of the house to the back you can see the dragons.

The Dining

This room is in the centre of the house with not a huge amount of natural light.  Keeping it light and airy was the main focus but hewing the wallpaper to sit with both silver and gold reflects that existed in the room was also a requirement.   A geometric pattern in pewter by Neisha Crosland (from Designer’s Candy) was selected as it was light enough not to rob the light and worked the gold/ silver tones.  I loved this wallpaper and the statement that it gave to the room.  I think if I had had my way I would have done the whole room and not just a feature wall.

Over the next few weeks we are having some new lights installed and look forward to being able to share.

Remember Life’s too long for bare interiors……….

Love Tash and The girls xx

Comment

Comment

INSPIRED BY ALL THINGS WONDERFUL IN LIFE

I am inspired by all things wonderful in life. To have dinner with Greg Natale and have him speak words of wisdom was a real treat. Take time to be inspired by someone or something… it makes a difference to your day. x

Comment